Foredrag: Kattun: Fra de Ostindiske øyer til Vestfold – 14/2 kl 19.00

14. feb 2019

Kl 19.00 på Slottsfjellsmuseet

Mange har i dag en oppfatning av at i «gamle dager» ble alt laget på gården og i hjemmet. Overraskelsen er derfor stor når man oppdager hvor omfattende importen av kjøpetøy faktisk var. I siste halvdel av 1700-tallet ble det importert bomull (kattun), i store mengder til Vestfold. Bomullen fantes i mange kvaliteter; bleket og ubleket, ensfarget og blomstrete. Mønsteret chintz, gjerne importert fra Holland, var en bestselger. Mye av det gamle chintz – og bomullsstoffene finner vi i dag igjen som for i luer, jakker og caper. Bomull var rimelig i forhold til andre importerte stoffer som silke og klede. Den kan derfor beregnes som en eksklusiv – og en «klasseløs» tekstil.

Kulturhistoriker Ellen Rundereim vil i foredraget komme mer inn på hvordan import av bomull kom til å påvirke den folkelige draktpraksisen, gjennom bevarte plagg, skriftlige kilder og bilder.

I samarbeide med Vestfold Historielag og Vestfold Husflidslag.

Inngang 100,-/50,-

Forrige artikkelVinterferiemoro - uke 8! Neste artikkelForedrag: Losen: en havgast i saltgrå klær